Het volledig hernieuwbare drankenkarton

Met de introductie van de Tetra Rex® Bio Based verpakking lanceerde Tetra Pak begin 2015 wereldwijd een unicum, namelijk de eerste kartonnen drankverpakking die volledig gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen. Dit zijn grondstoffen die terug kunnen groeien in de natuur en dus niet uitgeput raken mits ze op een verantwoorde manier worden beheerd. Hierdoor wordt niet alleen de beschikbaarheid van grondstoffen in de toekomst verzekerd, ook de impact op het milieu wordt hiermee verlaagd.

Deze unieke drankverpakking is samengesteld uit verschillende lagen. Tenminste drie kwart bestaat uit FSC® – gecertificeerd papier. Daarnaast zijn er twee dunne kunststof lagen. Deze plastic laagjes zijn beide van plantaardige oorsprong. Ze worden namelijk gemaakt van suikerriet. Ook voor de dop is dit het geval.

Het in Flevoland gevestigde zuivelbedrijf Vecozuivel heeft als eerste gekozen voor de Tetra Rex® Bio Based verpakking en zal gefaseerd overgaan naar een volledig hernieuwbare verpakking. Intussen zijn de kunststoflaagjes vervangen door de plantaardige variant vervaardigd uit hernieuwbare bronnen en in de loop van 2016 zal ook de dop aan de beurt komen.

“Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen verzekert niet alleen de beschikbaarheid van grondstoffen in de toekomst, maar vermindert ook de impact op het milieu.”

FSC® – gecertificeerd papier

FSC (Forest Stewardship Council) is een internationale organisatie die zich inzet voor het wereldwijd behoud van bossen en verantwoord bosbeheer dat rekening houdt met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Hierdoor wordt het voortbestaan van de bossen gegarandeerd. Je kan dit herkennen aan het FSC-label op de verpakking.

Suikerriet als bron voor kunststof

Ook voor de productie van kunststof is gekozen voor een grondstof van plantaardige oorsprong, namelijk suikerriet. De Braziliaanse producent Braskem gebruikt dit als basis voor de productie van het door Braskem gedeponeerde ‘I’m green®‘ polytheleen merk.
Het sap van suikerriet wordt gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Bio-ethanol wordt vervolgens omgezet naar bio-ethyleen, dat dan weer wordt omgevormd tot de I’m green® polytheleen.

Garantie op traceerbaarheid, sociale en ecologische aspecten

De productie van kunststof op basis van grondstof en de samenwerking met Braskem heeft een belangrijk voordeel voor de consument. Deze werkwijze is immers de enige manier om te garanderen dat iedere verpakking volledig geproduceerd is met hernieuwbare grondstoffen die bovendien op een verantwoorde wijze beheerd worden. Een belangrijke garantie die we aan de consument willen geven.

Braskem legt aan leveranciers een ‘code of conduct’ op, specifieke gedragsregels waarbij toezicht wordt gehouden op de sociale en ecologische aspecten bij het groeien van suikerriet en produceren van bio-ethanol.

Daarnaast is Braskem ook gecertificeerd door Bonsucro, een onafhankelijke non-profit organisatie die toeziet op het duurzaam beheer van de suikerriet sector.

Tot slot heeft zowel Braskem voor hun eindproduct I’m green® polytheleen, als Tetra Pak voor de Tetra Rex Bio Based verpakking, het 4-sterren certificaat ‘Ok Biobased’ van Vinçotte ontvangen. Dit is een certificatiesysteem dat op een eenduidige en reproduceerbare wijze de herkomst van de producten nagaat en een maximale garantie geeft dat de specifieke verpakking volledig gemaakt is van kunststof van hernieuwbare grondstoffen.

Resultaten

Veco verpakking 3D rechterzijdeDoor te kiezen voor Tetra Rex ® Bio Based van Tetra Pak, draagt Vecozuivel bij tot een CO2 besparing tot wel 35% in vergelijking met een standaard drankenkarton voor koelverse zuivelproducten. Hernieuwbare grondstoffen groeien immers steeds terug en nemen hierbij CO2 op uit de omgeving, waardoor de impact op het milieu sterk wordt gereduceerd. Bovendien kunnen de drankenkartons na gebruik volledig worden gerecycled, wat ook milieuvoordelen met zich meebrengt omdat de waardevolle basismaterialen (karton en plastic) opnieuw als grondstoffen kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld in de papier- of bouwindustrie.

Voor meer informatie over deze hernieuwbare kartonnen drankverpakking kijk op www.hernieuwbaarkarton.nl. Voor meer informatie over Vecozuivel zie www.vecozuivel.nl.

Deel deze pagina