Duurzaamheid 360°

HempFlax maakt duurzaamheid aantoonbaar voor haar klanten

Het Groningse HempFlax is gespecialiseerd in de productie en de verwerking van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten van vezelhennep en vlas. Het hoofddoel van het bedrijf uit Oude Pekela is herwinbare grondstoffen te maken voor industriële eindproducten en artikelen voor de consumentenmarkt. En dat alles aantoonbaar duurzaam, van begin tot eind, van proces tot product.

Het proces

De keten begint voor HempFlax bij duurzame landbouw. HempFlax koopt jaarlijks, via contractteelt met akkerbouwers in Nederland en Duitsland, nieuwe natuurvezel in, met name vezelhennep.
Vervolgens gaan de Groningers het hennep verwerken. De kunst is hierbij de houtkern en de bastvezel zo goed mogelijk te scheiden; hoe schoner de vezel, des te hoger de kwaliteit. Met de productielijn, die HempFlax zelf gebouwd heeft, is het bedrijf in staat om vele kwaliteiten vezel te maken. Van kwalitatief laagwaardig naar hoogwaardig is dat papiervezel, isolatievezel, technische vezel en textielvezel. En met name op het gebied van textielvezel maakt HempFlax indruk: het is op dit moment namelijk het enige bedrijf in de wereld dat hennepvezel kan produceren dat geschikt is voor de textielsector.
Het proces eindigt logischerwijs bij de consument, die een duurzaam product aanschaft. Een 100% aantoonbaar, 100% duurzaam product zelfs.

ISCC (PLUS)

En dat is geen loze bewering. HempFlax maakt zijn duurzaamheid voor zichzelf én voor zijn klanten namelijk aantoonbaar middels het ISCC Plus-programma, dat certificeringsorganisatie DEKRA voor het bedrijf heeft uitgerold.
ISCC PLUS, dat in 2012 gelanceerd is en staat voor International Sustainability and Carbon Certification System, is gebaseerd op de Europese Renewable Energy Directive. Van origine is ISCC een certificeringsschema voor biobrandstoffen, maar inmiddels is het uitgebreid voor de certificering van hernieuwbare grondstoffen die gebruikt worden voor “Short Rotation Crops”, biomaterialen, bioplastics, voedsel en diervoeders. Het schema voor deze specifieke producten heet ISCC PLUS.

In ISCC PLUS zijn de eisen vastgelegd waaraan een landbouwer moet voldoen als hij zijn producten wil verkopen aan fabrikanten die het bijbehorende logo willen voeren. Ook stelt ISCC PLUS eisen om de gecertificeerde landbouwproducten en alle intermediaire en eindproducten in de keten te kunnen traceren.

Certificering

DEKRADEKRA, dat een schat aan ervaring heeft op het gebied van hernieuwbare grondstoffen voor
toepassingen in biobrandstoffen en bioplastic, heeft ISCC PLUS voor HempFlax uitgerold. Met deze stap toont HempFlax onomstotelijk aan dat het zijn verantwoordelijkheid neemt voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, duurzaam gebruik van land en bodem, bescherming van natuurlijke biosferen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

ISCC PLUS bood HempFlax de mogelijkheid zijn duurzaamheidscertificatie uit te breiden naar de andere producten in zijn portfolio, zoals hennepproducten voor de paardenhouderij, voor kleindieren, voor de bouw en de land- en tuinbouw, en voor de industrie. “En daar profiteren onze klanten ook weer van”, aldus [XXX] van HempFlax. Niet alleen in de ‘altruïstische zin’ dat ze duurzame producten maken, maar ook qua positionering en marketing. En daar is niets mis mee. Bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, mogen zich daarmee op de kaart zetten. En dat doen ze onder andere door middel van de ISCC PLUS.”

Certificeringsproces

Zoals dat hoort bij een serieuze certificering, is het ook een serieuze klus om ze voor elkaar te krijgen. Eric Ever, salesmanager bij DEKRA, weet dit als geen ander. “Onze opdrachtgevers en onze consultants weten dat en zetten zich voor 100% en met volle overtuiging in. Met als geweldige resultaat dat een bedrijf aantoonbaar 100% duurzaam is, in de hele keten.”

DEKRA en Hempflax hebben de certificering als volgt aangepakt:

Voorbereidingen voor Hempflax

 • Oriëntatie
 • Normtraining
 • Registratie voor ISCC
 • Keuze van de Certificerende Instelling
 • Opstellen van het toepassingsgebied
 • Inrichten van het systeem
 • Opstellen van de vereiste documenten
 • Informeren van de stakeholders

Oriëntatiefase: Hempflax samen met DEKRA

 • Uitvoeren van het intake-gesprek
 • Uitvoeren van een proefaudit op de elementen voor het ISCC-PLUS systeem

Uitvoering audit ISCC PLUS door DEKRA

 • Beoordelen van het managementsysteem
 • Beoordelen van ISCC PLUS
 • Beoordelen aangeleverde documenten
 • Interview van de stakeholders (in het geval van HempFlax de akkerbouwers)
 • Opstellen van de eindrapportage

Afgifte Certificaat

Over DEKRA

DEKRA SE is een van de meest toonaangevende expertiseorganisaties ter wereld. De onderneming is momenteel actief in meer dan vijftig landen. Ruim 35.000 medewerkers spannen zich in voor de waarborging van veiligheid, kwaliteit en milieu op de lange termijn. DEKRA heeft wereldwijd een uitstekende reputatie in het werkveld van hernieuwbare grondstoffen voor toepassingen in bio- brandstoffen en bio plastics.

Deel deze pagina